Finlandia-hiihto

Perinteinen Finlandia-hiihto hiihdettiin tänä vuonna 46. kerran Lahdessa. 23.2. hiihdettiin perinteisellä ja 24.2. vapaalla hiihtotavalla. Asikkalan Raikasta kilpailuissa edusti 5 hiihtäjää, minkä lisäksi asikkalalaisia edusti kilpailuissa yrityksiä.

Jäsenten välinen kilpailu

Lauantaina nähtiin asikkalalaisittain mielenkiintoinen ja jännittävä jäsenten välinen kilpailu, kun jo monta Finlandiaa hiihtänyt Jarno Pökälä sai haastajikseen Joona Lindrothin ja Vääksyn Myllyä edustaneen Eetu Härkösen. Joona ja Eetu olivat edellisenä kesänä miettineet kumpi olisi kilpailussa nopeampi ja lyöneet vetoa, jossa hitaampi olisi velvollinen tarjoamaan wings-aterian kilpailun päätteeksi.

Jarno pääsi starttaamaan kilpailussa aikaisemman menestyksen ansiosta lähempää eturiviä eikä tiennyt nuorten miesten menosta kilpailun aikana. Alkumatkan Joona ja Eetu kulkivat yhtä matkaa, mutta Tiirismaan kohdalla ennen puolta väliä Joona alkoi voimaan pahoin, eivätkä nesteet pysyneet sisällä. Eetu pääsi tässä vaiheessa Joonalta karkuun ja sai Jarnon kiinni. Tasaisemman hiihto-osuuden aikana Joona alkoi saada nesteistä energiaa ja voimaan paremmin. Hälvälässä toisessa tienylityksessä Joona oli käsiajanoton mukaan jäänyt Eetusta ja Jarnosta noin 1,5 minuuttia, mutta Heinsuolla, 5 kilometriä myöhemmin, eroa oli jäljellä vain 17 sekuntia.

Viimeisen 10km aikana Joona sai miehet kiinni ja viimeisten kilometrien aikana Jarno joutui taipumaan nuoremmilleen. Joonan ja Eetun välinen kilpailu säilyi tiukkana maaliin saakka. Joona pääsi ensin stadionille laskevaan mäkeen ja luotti suksien hyvään luistoon. Maalisuorakirissä Eetu ei aivan saanut kurottua eroa kiinni ja Joona voitti nuorten miesten välisen kilpailun yhdellä sekunnilla.

Konkari ja ensikertalainen

Katja Iivosella on kokemusta tapahtumasta, sillä hän on ilmoittautunut Finlandiaan jo 11 kertaa. Finlandian päämatka taittui jälleen tänä vuonna perinteisellä hiihtotavalla, mutta meno oli raskasta. Kilpailua edeltävänä yönä oli satanut lunta ja ratamestarit olivat tulleet johtopäätökseen, jonka mukaan illalla ajettua latua ei kannata ajaa uudestaan, koska latu ei ehtisi kovettua ennen kilpailun alkua. Suuren hiihtäjämäärän takia latu muuttui nopeasti muhjuksi ja latupohjasta paistoi läpi jääkönttejä. Katjan mukaan kilpailun paras vaihe oli 28 km:n kohdalla, kun latukone ajoi ohi, sillä tämän jälkeen saatiin ladut ja meno alkoi helpottua.

Anna-Maria Jäpölä oli Finlandian ensikertalainen ja hän osallistui 32km matkalle. Massatapahtuman luonne yllätti heti alkuun, kun heti ylämäkeen alkaneella reitillä joutui seisoskelemaan ruuhkan takia. Anna-Marian kilpailu oli nousujohteinen ja hän oli lopulta naisten sarjan yhdeksäs ja kaikista maaliin tulleista 47. Tulos oli hyvä, mutta tulevaisuudessa hän tietää, että lähdössä pitää olla rohkea ja jopa hieman röyhkeä ja mennä mahdollisimman eteen.